mandag 15. november 2010

FEMTE FASE

Femte fase er en fortsettelse av "trinn-for-trinn"-modellen eller "trappa" i fjerde fase - der man stadig utvider barnets repertoar. Et eksempel på dette kan være denne modellen (se nedenfor), eller at man rett og slett spør barnet om hva som skal stå på trappetrinnene.

Vår datter brukte lang tid på trinn nr. 5 til hun kunne prate "vanlig" til læreren på trinn nr. 6. Hun leste mange små bøker på grupperommet og svarte på spørsmål som krevde korte svar. Dette førte etterhvert til at hun pratet med læreren på enerom (på lik linje med de andre barna i klassen). Ikke bare svarte hun læreren - hun begynte også å ta initiativ til samtaleemne!

Det er sikkert mange måter å lage et opplegg på for barn med selektiv mutisme, men jeg tror det viktigste er å gi barnet håp, at han/hun kan se (og senere oppleve) at det virkelig er mulig å øve på å prate - slik at angsten sakte men sikkert blir mindre. Trappemodellen virket som en positiv spiral på vår datter, og hun fikk styrket selvtilliten for hvert eneste lille fremskritt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

NY spennende forskning om selektiv mutisme

Jeg kom tilfeldigvis over denne artikkelen på nett, og ønsker å prøve ut dette programmet: Les artikkelen her (på engelsk)